Melopee School

Opdracht
Adres
Koopvaardijlaan 142-148, Gent (9000)
school op stapel
Melopee School

Melopee is een multifunctioneel gebouw gelegen aan de Oude Dokken, een voormalig industriegebied dat getransformeerd werd tot een nieuwe bruisende stadswijk. Terwijl verschillende woonprojecten geleidelijk vorm krijgen langs de kaaien, neemt dit publieke stadsgebouw zijn rol op als centraal knooppunt dat zowel een school als een buurtvoorziening is. In een slim ontwerp zijn delen van het gebouw open en verbonden met de buurt. Het is een voorbeeld van een nieuwe en gedurfde manier van denken over onderwijs, open ruimte en sociale interactie. Het gebouw bestaat uit een compacte stapeling van een kinderdagverblijf, een basisschool met buitenschoolse opvang en een sporthal. Ook de buitenruimtes zijn gestapeld. Hiervoor is een lichte open staalstructuur opgetrokken, als een grote pergola begroeid met klimplanten. Een openbaar wandelpad doorkruist het project. De sporthal wordt gebruikt door de school, maar staat ook open voor de buurt, net zoals een aantal andere binnen- en buitenruimtes.

Troeven

Elk project heeft zijn eigen specifieke randvoorwaarden. In dit project waren ze zeer duidelijk gedefinieerd, op basis van het masterplan van O.M.A. en de ambities van sogent voor de architectuurwedstrijd. De combinatie van een klein perceel, een grote vraag naar specifieke buitenruimtes en het concept van de brede school was bepalend voor het ontwerp. De stapeling van het programma is niet enkel een antwoord op de randvoorwaarden, maar voegt ook onverwachte kwaliteiten toe. Er ontstaan avontuurlijke en overzichtelijke speelplaatsen die perfect aansluiten bij het compacte hoofdgebouw: op elke verdieping is er een rechtstreekse toegang naar buiten. De openheid naar de buurt, de integratie van groen, de specifieke zichten naar en vanuit het gebouw, de sporthal die als een baken de bovenste verdieping inneemt en de genereuze en flexibel inzetbare ruimtes maken dat dit gebouw zich makkelijk laat toeeigenen door gebruikers en buurtbewoners. Het project heeft het Passivhaus certificaat behaald.

Type
Architectuurproject (nieuwbouw)
Programma
Onderwijsinfrastructuur
Datum ontwerp
2015
Datum oplevering
2020
Hoofdaannemer(s)
BAM contractors
Studiebureau(s)
Ney & Partners (structuur), Studiebureau Boydens (technieken), Daidalos Peutz (akoestiek)
Oppervlakte
4630 m² (interieur) + 3050 m² (exterieur)
Bouwkost
€ 10.000.000